wtorek, 27 września 2016

Rola koloru w kuchni


Kuchnia to zdecydowanie królestwo kobiet, a kobiety zazwyczaj wiedzą, czego oczekują. Chyba, że kuchnia jest nietypowo mała, z niedużym oknem i dużą ilością szafek. Problem stanowią także aneksy kuchenne, które koncepcyjnie powinny pasować do salonu. Paradoksalnie nie jest łatwo dobrać kolor także do dużej kuchni, aby była ona miejscem przyjaznym i sprzyjającym rodzinnym posiłkom. Czym się więc kierować?

W przypadku aranżacji kuchni, bardzo często sprawdza się zasada, która na pierwszy rzut oka może wydawać się mało logiczna. Na pierwszym miejscu wybieramy kolor i układ kuchennej zabudowy a dopiero potem dobieramy kolor ścian. Dlaczego? Załóżmy, że aranżujemy przeciętną, statystyczną kuchnię, która jak się okazuje, ma średnio 10 metrów kwadratowych powierzchni. To naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę funkcjonalność pomieszczenia. Musi znajdować się tutaj przecież miejsce do przygotowywania i spożywania posiłków a także przestrzeń do przechowywania. Dlatego też, w kuchniach niemal zawsze decydujemy się na zabudowę, która zajmuje zdecydowanie większość część ścian. Na przestrzeni pomiędzy szafkami zazwyczaj wybieramy kafle ceramiczne. Wolnej ściany pozostaje niewiele.

W związku z tym warto zastanowić się nad barwą. W przypadku małych kuchni, idealne będą jasne kolory, które optycznie powiększą pomieszczenie i wpuszczą do niego nieco więcej światła. W kuchni dobrze sprawdzi się farba ceramiczna, która jest niezwykle odporna na zabrudzenia a także olejna (ale tylko i wyłącznie matowa) tworząca warstwę ochronną ściany. Kuchnie o nieco większym metrażu można ozdobić ciemniejszym kolorem, zwłaszcza, jeżeli mamy do czynienia z pomieszczeniem pełnym światła. Dobór koloru farby na ścianę powinien też być podyktowany kolorem zabudowy. Gdy szafki są jasne, z powodzeniem można zaplanować ściany w kolorze ciemnym, ale równie dobrze będą wyglądały ściany jasne. W przypadku ciemnych szafek, ściany w takim kolorze przytłoczą i optycznie zmniejszą pomieszczenie. Taki zabieg może zniszczyć nawet dużą i przestronną kuchnię.

W kuchni spędzamy mnóstwo czasu, warto więc by było to miejsce wyważone i neutralne, które nie będzie przytłaczać ani irytować. W małych kuchniach z zasady ostrożnie podchodzi się także do dodatków ograniczając ich liczbę do absolutnego minimum rzeczy najbardziej potrzebnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz